Her er bøkene du bør lese i sommer!

Hver sommer kommer det mange nye lesetips fra bokhandlerne og nye bøker fyller opp hyllene i butikkene. Vi i Merkur Grafisk heier på gjenbruk og vil derfor oppfordre alle til å lese noen gamle, gode bøker som de enten har hjemme i hyllen, eller som de har lånt. Dra innom et bibliotek i sommer, de har varierende åpningstider, men det er bare å følge med på nettsiden. Siden mange skal tilbringe sommeren hjemme i år, er det en perfekt anledning til å drømme seg bort i et annet univers. Og for mange betyr sommeren nettopp det, å sette seg ned med en god bok, kjenne på roen ved å lese og fordype seg i en annen verden.

Sommer = lesetid! ☀️📚

Svøm med dem som drukner – roman/familiehistorie:
Dette er en storslått familiehistorie spilt ut med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakgrunn. Hovedpersonen Edvard vokser opp hos bestefaren i Gudbrandsdalen. 23 år gammel setter han ut på en leting etter hvem foreldrene hans er. Reisen tar han til Shetland og Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. Svøm med dem som drukner er en utrolig medrivende roman om romantikk, krig og tilhørighet. Umulig å legge fra seg!

Lars Kepler – Krim/Thriller:
Blir du også revet med av Krim? Kepler-serien med den svensk-finske etterforskeren Joona Linna er en heftig bokserie for de tøffeste. I jakten på morderen blir både han, familien hans og kollegaer trukket inn i morderens galskap. Gjør deg klar for en intens og nervepirrende leseropplevelse. Hele serien finner du her.

Syrinpikene – 2. verdenskrig roman/krigsdrama:
Syrinpikene er en sterk historie om kvinnene som ble holdt fanget i den beryktede konsentrasjonsleiren Ravensbrück under 2. verdenskrig. En del av kvinnene ble brukt i medisinske eksperimenter, og de blir ofte omtalt som «kaninene», siden de var legenes prøvekaniner. Boken er basert på sanne hendelser, og er en hjerteskjærende, men også vakker historie du sent vil glemme.

 

Boktips

Jeg er Pilegrim – krim:
Terroristen med kodenavnet Saraseneren har et våpen som kan utslette millioner av mennesker. Agenten med kodenavnet Pilegrim må stanse ham. Dette er en litt annerledes, men utrolig spennende og intelligent actionthriller som driver deg videre fra side til side!

Factfulness – Hans Roslin -fakta:
Er verden så ille som vi får inntrykk av i media og andre kanaler? Menneskets syn på verdens utvikling er feil, om vi skal tro Hans Rosling. Boken tar utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, og viser oss hvordan vi kan bryte ned tankefeil og forstå verden bedre. Bill Gates sier det er den viktigste boken han noensinne har lest. Klarer du da å la være? Dette er en tankevekkende bok, som kanskje vil endre hvordan du forstår og ser på verden.

Bienes historie -roman:
I Bienes historie følger du William, biolog som lever i 1852, birøkteren George i 2007, og Tao i Kina i 2098. Livshistoriene deres berører og engasjerer, og samtidig belyser Maja Lunde en svært aktuell og global katastrofe: bienes død. Boken er altoppslukende og en skikkelig tankevekker. Når du har lest den siste siden er du muligens litt engstelig, men samtidig vil du gjerne lese mer.

 

Boktips 2

 

Elena Ferrante -oppvekstdrama:
Mi briljante venninne er den første boken i en serie på fire, som heter Napoli-kvartetten. Serien var den store slageren med terningkast seks fra de fleste bokanmelderne sommeren 2017. Og det med god grunn. Elena Ferrante har en unik penn, og på en helt særegen og nærgående måte skildrer hun karakterer, relasjoner og steder. I de fire bøkene følger vi hovedperson og fortellerstemme Elena, gjennom barndommen i en fattig bydel i Napoli, videre gjennom studietiden og årene som voksen kvinne. I alle bøkene er det særlig vennskapet med venninnen Lila som beskrives, på en intim og ekte måte. Bøkene er fulle av rå vold, vilje og lidenskap. Må leses!

Shantaram -roman/eventyr/spenning:
Shantaram er en røverfortelling, gangster historie og kjærlighetsroman i en og samme bok. Hovedpersonen og fortelleren Lin rømmer fra et høyrisikofengsel i Australia, og ender opp som lege i slummen i Bombay. Skjebnen skal deretter ha han ut på en vill og eventyrlig reise. Shantaram handler om et liv og en reise helt i randsonen av hva et menneske kan tåle, om frihetens pris, om betingelsene for en ny begynnelse, om kampen mellom det gode og det onde, om kjærlighet – om de store valg i livet.

Vindens skygge- roman/spenning/kjærlighet:
Selv for en som ikke har vært i Barcelona, vil du både lukte, smake og se byen for deg mens du leser. Boken tar sted i 1945 med hovedpersonen Daniel på 10 år. Han blir med faren til et hemmelig sted “De glemte bøkers kirkegård” Der finner han en bok som han sluker. Besatt av å finne ut hvem forfatteren av boken er, blir han dratt ut på en labyrintaktig søken etter det gåtefulle i livet, kjærlighet og litteratur. Denne boken er en spennende detektivroman, en vakker kjærlighetsroman og en historisk roman.

 

Boktips 3

 

Havets katedral- roman/spenning/historisk drama:
I Havets katedral får du en fascinerende beskrivelse av Barcelonas storhetstid som livlig sjøfartsby preget av religiøse konflikter, krig, pest, enorme sosiale forskjeller og en kamp om materiell rikdom. i en medrivende historie følger 10 år gamle Arnau og faren flykter fra en brutal godseier og setter ut på en dramatisk reise. På veien møter Arnau mennesker som skal følge ham resten av livet – i vennskap og svik. Denne boken er et must for historie-elskere!

Grensen -sakprosa:
Den prisbelønte forfatteren Erika Fatland tar deg på en utrolig reise langs Russlands grense. På veien møter hun ulike folk, ulike kulturer og spennende historie. Fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet, og videre til Ukraina og opp gjennom Øst-Europa og til vår egen grense mot Russland. Boken er en underholdende miks av reiseskildring, historiebok og biografi av menneskene hun møter på veien, som har de utroligste historier å fortelle. Og ikke minst får man et godt innblikk i hvordan alle landene har blitt påvirket av sin mektige nabo Russland.

 

Boktips 4