Skal du bestille en trykksak, men er usikker på hvilken overflate papiret ditt skal eller bør ha? Det finnes hundrevis av kombinasjoner å velge mellom, og her forklarer vi deg forskjellen på bestrøket og ubestrøket papir.

Hvordan en trykksak oppleves avhenger av papirets overflate, tykkelse/vekt og farge. Når vi snakker om papirets overflate deler vi det hovedsaklig inn i bestrøket og ubestrøket papir.

Bestrøket papir

Når et papir er bestrøket har det ett eller flere lag med bestrykning for å øke trykkbarheten. Som regel brukes leire, kritt og bindemidler som bestrykning. Bestrøket papir har en glatt overflate og vil derfor også reflektere mer lys og skape (noe) gjenskinn.

Bestrøket papir egner seg best når:

  • du ønsker å gjengi detaljer fra bilder i størst mulig grad
  • trykksaken skal lamineres eller lakkeres

 

Ubestrøket papir

Et ubestrøket papir er ofte overflatelimt og har en ruere overflate. Ubestrøket papir absorberer mye farge, noe som vil få fargene på trykksaken til å bli mørkere enn på dataskjermen.

Ubestrøket papir egner seg best når:

  • du behøver optimal lesbarhet
  • trykksaken skal limfreses

 

Inntrykk og uttrykk

Uansett hvilken overflate du velger kan det være lurt å tenke gjennom hvordan og hvem du ønsker at trykksaken skal henvende seg til, og hvilket inntrykk du vil at de skal sitte igjen med. En ruere overflate kan gi et røffere og mer miljøbevisst uttrykk og en glatt overflate kan oppleves moderne og luksuriøs.

Bestrøket papir kan egne seg godt til invitasjoner, prospekter, DM/Flyers med lite tekst og mye bilder, og ubestrøket papir kan egne seg godt til bøker, fagblader og informasjonsbrosjyrer. 

Bestrøket og ubestrøket papir egner seg altså til ulik bruk. Hvis bilder er det du ønsker å fokusere på bør du velge et bestrøket papir, men hvis du skal trykke mye tekst bør du velge et ubestrøket papir.

Bestrøket og ubestrøket papir egner seg altså til ulik bruk. Hvis bilder er det du ønsker å fokusere på bør du velge et bestrøket papir, men hvis du skal trykke mye tekst bør du velge et ubestrøket papir.

Har du noe du vil trykke? Ta kontakt i dag for en uformell prat.