Trykking av julekort: Etterbehandling med effekter 🎄

I år er det altså 150 år siden det første, norske julekortet ble sendt. Som trykkeri synes vi selvsagt dette er veldig stas, og i forbindelse med dette (uoffisielle) jubileet har vi samlet våre best tips som kan gjøre årets julekort helt spesielt.

Det første julekortet som ble sendt i Norge ble poststemplet allerede i 1870. I Europa hadde det vært vanlig å sende julekort til venner og familie en stund før vi begynte med det her hjemme, og vi har hørt at det første julekortet ble sendt allerede i 1611! Vi var kanskje litt senere ute her til lands, men vi nordmenn holder fortsatt godt på tradisjonen, og i 2017 regnet Posten Norge med at vi ville sende et sted mellom 10-13 millioner julekort. Det er litt over to julekort per innbygger!

 

Et unikt julekort på kjøleskapet

Julekortet har gjennom årene blitt en viktig del av den norske juletradisjonen, og i dag sender vi ofte julehilsener for å takke venner og kjente for året som har gått og gode ønsker for året som kommer.

Fra begynnelsen av desember og langt utpå nyåret henger det julekort på norske kjøleskap. Det er alt fra barnebarn som smiler fra øre til øre, hjemmelagde kort med personlige hilsener, til de mer tradisjonelle motivene av små nisser som aker gjennom et snødekt landskap.

Norske bedrifter har også tatt del i denne tradisjonen, hvor de sender ut julekort til ansatte, viktige kunder og samarbeidspartnere. For bedriftene skaper det gode relasjoner, som igjen er et ganske viktig grunnlag for driften i året som kommer.

Hva kan være lurt å huske på når du skal lage et unikt julekort?

 

Etterbehandling med effekter – et julekort som skiller seg ut

Et julekort som etterbehandles med effekter har en tendens til å bli tatt vare på lenger; rett og slett fordi det er så forseggjort at vi ikke ønsker å kaste det – i hvert fall ikke med én gang. Våre vanligste effekter for julekort er spotlakk, preging, stansing, fargede folier til tekst, matt eller blank helfoliering.

Ønsker du for eksempel at teksten “God Jul og Godt Nyttår” skal være i fokus og skinne litt ekstra, kan du velge en effekt som spotlakk eller gull/fargede folier som er godt egnet for litt tekster som skal fremheves.

Stansing og preging er effekter som uthever eller nedsenker et trykk i kartongen. Dette kan gi et stilrent og moderne uttrykk og passer til både tekst og logo. Skal julekortet preges må gramvekten være ganske høy, og vi anbefaler 300 – 400 gram.

Du kan også velge å helfoliere julekortet – enten helt blankt eller helt matt. Et matt julekort kan passe godt hvis du har illustrasjoner uten for mye detaljer, men hvis det er mange detaljer vil disse “poppe” litt mer med en blank folie. Du kan også velge en blank UV-lakk med glitter, hvis du er ekstra vågal.

Her finner du en oversikt over alle effektene vi kan hjelpe deg med

 

Gramvekt, porto og produksjonstid

Julekort

Det kan benyttes alle typer kartonger på julekort i mindre opplag, og portoprisen vil være minstesats hos Posten Norge – på alle typer kartong.

For alle julekort som etterbehandles med effekter bør det velges kartong med høy gramvekt. Et tradisjonelt julekort med enkel tekst og et bilde (typisk for privatpersoner) er det lurt å velge en 1-sidig kartong som er glatt på forsiden og matt på baksiden. Den matte baksiden er nødvendig hvis man skal skrive julehilsenen med kulepenn.

Posten Norge har mye å gjøre i tiden frem til jul, så for å være sikker på at alle julekortene kommer frem i tide bør de sendes innen 14.desember. 

Vi har egne avtaler med Posten Norge og kan være behjelpelige med utsendinger for bedrifter, men privatpersoner bør sende julekortene selv. Har du behov for konvolutter så leverer vi disse i nesten alle varianter, men som oftest vil det lønne seg å velge standardstørrelser (C6, C5, C4 eller 15×15 cm).

For å rekke å sende julekortene innen 14. desember kan det være lurt å være ute i god tid. Du bør regne alt ca. 1 ukes produksjonstid på julekort med effekter, og 1-2 dager på vanlige kort uten effekt. Trykkeriene har ofte mye å gjøre i tiden fram til jul, så hvis du er i tvil om når du må sende designet til trykk kan det være lurt å ta direkte kontakt.

 

En julehilsen i en spesiell tid ❤️

2020 har vært et år hvor vennskap, familie og bedriftsnettverk har blitt satt litt på prøve. Den naturlige distanseringen har preget, ikke bare nordmenn, men hele verden. Vi i Merkur Grafisk tror at et hyggelig julekort, sendt på gamlemåten kan være litt ekstra hyggelig akkurat i år.