Siden InDesign CS2 har vi kunnet jobbe med RGB-bilder på en god måte. Det er mange fordeler ved å beholde bildene i sitt opprinnelige fargerom og ganske få fordeler ved å ha en egen CMYK-versjon.
Når vi jobber med større fargerom enn enheten vi skal produsere på er det svært viktig å forhåndsvise hvordan resultatet blir. Adobe RGB (1998).icc og sRGB IEC61966-2.1.icc er eksempler på fargerom vi får ut av digitale kameraer. Disse er langt større enn f.eks en CMYK-basert trykkmaskin og en tilpasning må til. Fargetilpasnings-metoder (Render intents) og forhåndsvisning (softproofing) hjelper oss med å oppnå forutsigbarhet.
Grafikk import og tilpasningsmetoder
Når vi importerer et bilde i InDesign velger vi tilpasningsmetode i importdialogen (huk av for Show Import options). Dersom vi ikke bevisst gjør et valg vil den metoden som er definert i Color Settings bli brukt. Vi kan også endre metode for et allerede plassert bilde (høyreklikk:Graphics/Image Color Settings) eller generellt for hele dokumentet i Edit/Assign Profiles (merk at «Document Render Intent» hele tiden er «Color Settings Render Intent». Det er altså ikke bygd inn i dokumentet, men styrt av Color Settings). Disse valgene blir brukt ved forhåndsvinsing og ved en eventuell konvertering.
Forhåndsvisning (Softproofing)
I vurderingen av farger er det viktig at vi utnytter forhåndsvisning-verktøyet for hva det er verdt. Det kalles Softproof og finnes i både Photoshop, Illustrator og InDesign. Det lar oss simulere en utenhets farge-egenskaper og gir oss med andre ord forutsigbarhet. Med softproofing aktivert vil du raskt oppdage at de fleste bilder har godt av å bli lysnet og saturert noe mer enn hva det ser ut som uten simuleringen. Dette er ofte nøkkelen til friske og rene farger.
Under menyen View/Proof Setup/Custom velger vi ICC-profilen som skal simuleres og huker av for «Simulate Paper Color». Her er noen forutsetninger for presis visning:
- Skjermprofilen din være «ferskt» kalibrert og monitoren må ha et fargerom som dekker over hele det fargerommet som skal simuleres.
- Unngå direkte lys inn mot monitoren (f.eks sollys), demp belysningen i rommet og unngå forstyrrende elementer rundt monitoren. En rød genser eller en post-it lapp kan være med å forstyrre betrakningen vår.
Softproofing vil aldri være perfekt.